Mellan varje häst och människa skapas ett kontrakt, där alla överenskommelser står.

Det kan stå om att hästen ska sakta ner när ryttaren tar i tyglarna, att ryttaren ska hålla balansen när hästen ska flytta sig för skänkeln, eller att hästen ska trava när människan säger ”traaava”.

Men det kan också stå andra saker, som att hästen ”ska” gå upp i tölt från traven när ryttaren tar i tyglarna, eller att hästen ”ska” sakta ner när ryttaren säger ”bra”, eller att ryttaren ”ska” spänna sig varje gång man rider förbi grannens soptunna så att hästen blir rädd varje gång.

Såna överenskommelser som båda parter kanske inte egentligen är med på, och som kanske inte egentligen var meningen att de skulle stå med i det där kontraktet…

Vad som hamnar i ert kontrakt påverkar hur ridningen, träningen och relationen er emellan fungerar, eftersom det genomsyrar allt ni gör. Det är ju saker ni har kommit överens om, medvetet eller omedvetet, och saker som bestämmer hur allt fungerar.

När man går in och först blir medveten om vad som står i kontraktet, och sen ändrar på de saker som inte fungerar, kan man få väldigt bra resultat väldigt snabbt!

Det finns också ett gäng grundläggande saker som jag tycker att alla hästar och ryttare borde ha med i sina kontrakt, som gör störst skillnad för träningen.

Tre av dessa sakerna listar jag här nedan!

Farthållare

Det absolut första vi behöver lära våra hästar, förutom att acceptera att bära oss på ryggen, är att vi kan kontrollera hastigheten. Annars kan vi ju inte bestämma huruvida hästar står stilla, eller springer i full fart.

Som jag ser det så har vi inte riktig tillräcklig kontroll över hastigheten hästen håller förrän vi har en farthållare ”installerad”. Det vill säga, att vi kan be hästen hålla en viss hastighet, och att den sedan håller den hastigheten tills vi ber om något annat.

Det är jobbigt både för oss ryttare och för hästen, om vi hela tiden måste påminna hästen om att inte springa iväg, eller att inte stanna. Om vi i varje steg måste skänkla för att hästen ska fortsätta röra sig framåt, och om hästen stannar så fort vi slutar skänkla.

Tänk dig själv att ha en chef som hänger över din axel och säger till dig att göra allt du ska göra, under tiden du gör det. Tjatigt och tröttsamt, eller hur?

Likadant känns det ju för våra hästar!

Det ger hästen mycket mer frihet, och ger oss mycket större möjlighet att kunna rida bra och effektivt, om vi inte behöver påminna hästen i varje steg om att hålla hastigheten som vi bad om.

Reglera steglängden

Att kunna reglera steglängden hästen tar är en förutsättning för att kunna göra bra övergångar upp i tölt, och ner från tölt.

För att hästen ska kunna gå upp i tölt på ett bra, sömlöst sätt från skritt, behöver hästen korta upp, och snabba på stegen. Om den tar för långa, långsamma steg kommer den behöva hoppa upp i tölten (vilket ofta gör hästen spänd i överlinjen), eller så riskerar man att hästen hoppar iväg i trav istället för att den är för lång i kroppen. De långa, långsamma stegen leder lätt också till att hästen blir passtaktig i tölten, och lång i kroppen.

I tölten vill vi ju ha en relativt stabil rygg med korta, snabba steg. Stora steg med stora rörelser, absolut, men ändå snabba, och inte långa på samma sätt som vi vill ha i tävlingsskritten eller i traven.

Dessutom ska övergången mellan skritt och tölt ska fungera som en dimmer, där man bara skruvar upp hastigheten och energin i skritten tills det blir tölt. För att slippa ett ”hopp” precis i övergången mellan skritt och tölt, behöver hästen vara kort och aktiv i kroppen, och ta korta och snabba steg. Då kan vi få en mjuk övergång som blir som att vi skruvar upp en dimmer.

Men, vi vill ju inte alltid att hästen ska ta korta, snabba steg. Till exempel i tävlingsskritten vill vi ha långa, vägvinnande steg, så därför är det så viktigt att vi kan reglera steglängden på hästarna, och att de förstår skillnaden.

Röstkommandon

Att kunna använda rösten för att ge kommandon är otroligt underskattat. Det är något som inte är obehagligt för hästen, som de har lätt för att lära sig, och som man kan använda på samma sätt oavsett om man står på marken bredvid hästen, eller sitter i sadeln.

Jag har drygt 10 röstkommandon som jag använder i själva träningen av hästarna, och det är bland annat kommandon för de olika gångarterna, för att öka hastigheten utan att byta gångart, för att minska hastigheten, och för att öka energin utan att öka hastigheten.

När man väl kommer in i att använda röstkommandon regelbundet blir det en sån grej som man har svårt att klara sig utan. Det gör allt så mycket enklare!

Du kan på ett enkelt sätt longera hästen och be den trava långsammare, utan att byta gångart ner till skritt, eller skritta snabbare utan att gå upp i trav. Du kan samla hästen, och be den öka energin och aktivera kroppen, utan att öka hastigheten, vilket blir en riktigt bra förberedelse för tölt! Och du kan träna galoppfattningar från långsam tölt eller till och med skritt på ett enkelt sätt, utan att behöva låta hästen springa in i galoppen.

Röstkommandon gör helt enkelt träningen mycket enklare, och tydligare, både för dig och för hästen, och hjälper er undvika en massa missförstånd!

Om du vill veta mer om hur du kan lära in dessa grundläggande bitarna i träningen, och få reda på mina andra fyra måsten i kontrakten med hästarna, så skriv upp dig på min maillista för att få mailet med mer info på fredag 17/6!