”Riding is the art of keeping the horse between you and the ground”.

Ridning är så himla simpelt. Egentligen.

Hästen ska vara mellan dig och marken. Det är själva grunden. Utan det så rider du ju faktiskt inte alls.

Men allt ovanpå det? Det är här det blir komplicerat för många.

Man snurrar in sig i att man ska sitta rätt, vinkla bäckenet rätt, använda höger och vänster hand samtidigt som man ser till att axeln vrids åt rätt håll och sittbenet trycker på rätt ställe och just ja skänklarna! De ska ju ligga intill hästen och tas bakåt lite i denna övningen, eller var det framåt?

Och vad gör hästen egentligen, är formen bra nu? Vi måste gå fint igenom hörnet och hålla oss på fyrkantspåret precis och hur mycket böjning i halsen är egentligen nog? Takten i gångarten ska vi också hålla koll på, och vi får inte tappa formen nu i övergången, kom nacken upp lite för mycket nu, och så var det övningen ja, framdelen lite in eller bakdelen ut eller oj nu kom nacken upp igen och högersidan känns stel och takten var det ja, takten!

Det är väldigt lätt att snurra in sig i allt som händer samtidigt, för det händer väldigt mycket när man rider!

En bra tumregel att ha i all ridning är dock att inte göra mer än att man klarar av det, utan att bli förvirrad. Är du förvirrad, då är hästen också förvirrad, det kan jag garantera!

Att ha en prioriteringslista är alltid bra, och att verkligen hålla sig till den.

Första prio är alltid att faktiskt sitta på hästen, om du ska rida. Annars är det svårt.

Efter det brukar kontroll över hastigheten komma, annars står ni ju bara stilla.

Sen kan kontroll över riktningen komma, att kunna styra vilket varv ni går i, på fyrkantsspåret eller på volt, eller på väg till eller från stallet.

Men efter kontroll på hastigheten kan också kontroll över gångart komma, och där riktningen kanske inte är så viktig. Det kanske inte spelar så stor roll om du går exakt på fyrkantsspåret eller inte när du ska träna töltövergång på en unghäst?

Men gångarten kanske inte spelar så stor roll om du rider ut med kompisarna, det kanske inte är så viktigt alltid att hästen töltar istället för travar eller travar några steg i galoppbacken.

Och om du tränar på att få igenom något specifikt, t.ex. att hästen svarar mer avslappnat eller mer energiskt på skänkeln, så är ofta gångarten inte så relevant, det viktiga är att man får igenom och lär in rätt svar på hjälpen.

Det är ALLTID okej att skala ner, prioritera om, och förenkla sin ridning!

Gör en prioriteringslista på vad som är viktigast, börja från grunden (dvs. att du sitter på hästen), och skala sen upp ett steg i taget därifrån.

När du har koll på hastigheten, börjar du på riktningen, sen gångarten, sen spänningsnivån, osv osv… Allt beroende på dagsform och vad du och din häst prioriterar i just det tillfället.

Vad kan du lätt snurra in dig i för tankar när du rider?