När jag tränar hästar tänker jag alltid att jag vill ha så lätta hjälper som möjligt. För att kunna uppnå det måste jag ha en så lätt grundkontakt som möjligt. Vad menar jag då med grundkontakt?

Grundkontakten är den kontakt som är ”standard”. Kontakten som är mellan ryttare och häst när ryttaren är passiv och inte aktivt ger hästen någon hjälp. Det kan vara hur följsam sitsen är, vilken tygelkontakt man har och hur skänklarna vidrör hästen.

Hjälperna man ger är sen ökningen från grundkontakten! Det innebär att om man har en väldigt lätt grundkontakt, kan man använda lätta hjälper eftersom man ökar från en låg nivå och inte behöver vara kraftig eller högljudd för att hästen ska notera en förändring. Har man å andra sidan relativt hög tygelkontakt från början, eller använder skänklarna i varje steg, måste man använda kraftigare hjälper för att hästen ska reagera.

Hästen vet ju aldrig från början vilka av våra rörelser och tryckpunkter som betyder något och är våra hjälper, och vilka som bara är våra rörelser på hästens rygg. Är det faktum att vår rumpa sitter i sadeln en hjälp? Är det en hjälp när vi tappar balansen lite och lutar oss framåt eller bakåt? Det rätta svaret på våra hjälper är alltså något som vi lär in, och fortsätter lära in varje träningspass.

Är det så att du känner att det är jobbigt att rida för att du måste hålla hästens huvud uppe, känner att du hamnar i en dragkamp eller att du måste använda kraftiga hjälper för att få svar från hästen, är grundkontakten nästan alltid ett problem.

Vill du använda lätta hjälper? Skapa först en lätt grundkontakt!