Julkalenderns namn och tema i år är ju ”24 dagar mot en Aktiverad ryttare”, men vad betyder det egentligen?

En Aktiverad ryttare är det som jag hjälper alla mina elever bli, det är det som är målet och det är dit man jobbar.

Dock så är det inget statiskt. Jag ser det som en trappa där Aktiverad ryttare är steg 5, men innan det finns fyra steg till som man behöver ta sig igenom, och dit man då och då går tillbaka för att utmanas, utvecklas, och växa.

En Aktiverad ryttare njuter av att utmanas och utvecklas.
Man har en plan för träningen och för varje pass, men är också flexibel med planen och känner in sin egen, och hästens, dagsform.
Man är medveten om vad man gör när man tränar hästen, och vet också varför och hur man gör det på ett bra sätt.
Man vågar prova nya saker och experimentera, samtidigt som man har ett bra system som man följer för att man vet att det fungerar. Med denna typen av ridning och hästträning är man aktiv och medveten, och man får resultat!

Förutom detta, så kan man också njuta av ridningen och att ha häst.
Det är roligt när det går bra, och lätt att komma ihåg varför man började med hästar, och varför man fortsätter.

Att sträva mot att bli en Aktiverad ryttare gör att man har ett tydligt mål som inte är baserat på yttre omständigheter.
Det spelar ingen roll om du har en egen häst eller inte, om du eller hästen är skadad, eller om det just nu känns som att det går bra i ridningen eller inte.

Att bli en Aktiverad ryttare handlar om att lära sig mer, att våga prova, och att jobba med sin rädsla för att misslyckas. Antingen med hjälp av en instruktör, eller själv!

Känner du dig som en Aktiverad ryttare?