Det vanligaste problemet jag ser och som många upplever är brist på balans och bärighet. Man tycker att hästen känns framtung, går på bogarna eller att den har problem med takten i de olika gångarterna.
Många problem som vi har med våra hästar kan på ett eller annat sätt ledas tillbaka till brist på bärighet och balans.

En av de stora faktorerna i hur bra hästens bärighet fungerar är bakbromsen.
Den är hästens förmåga att kunna bromsa upp sig själv (och ev. ryttare) genom att använda bakdelen, och är enkelt förklarat det som förhindrar att hästen helt sonika ramlar framåt.

När hästen har aktiverat bakbromsen ordentligt och är stark i den kommer den också bära sig bättre, eftersom den använder hela kroppen på rätt sätt.
Den får också möjlighet att använda sin framdelspush, och kan därmed använda framdelen för att pusha upp bogar och manke, och bli riktigt lätt fram!

Hur tränar man bakbromsen då?

Här handlar det om att dra ner hastigheten.
Ju lägre hastighet, desto kortare påskjutsfas, och längre bromsfas.

En av mina favoritövningar där är att rida riktigt långsam skritt. När du tänker att det går långsamt, drar du ner hastigheten ännu lite till!

Hästen ska bära sig själv och hålla hastigheten själv utan att ryttaren håller den kvar med tyglarna.
Här får ryttarens rörelser och balans väldigt stort utslag, så fokusera på din egen sits när hästen vinglar!
Gör du övningen rätt kommer du känna när hästen börjar bära sig själv och pushar uppåt med framdelen. Som kontrast till det kommer du lära dig känna när hästen tappar ryggen, sjunker ner vid manken och tappar bärigheten.

Skrittövningen är något jag återkommer till i varje ridpass med mina hästar, och det är en av de viktigaste övningarna för flera av dem.
Vill man få extra bra effekt kan man göra övningen i nedförsbacke, det är mycket mer ansträngande men kan hjälpa till att hitta rätt känsla.
När det sedan känns balanserat och någorlunda lätt i skritt, tar man med sig övningen upp i de andra gångarterna. Så långsamt som möjligt, med bibehållen energi, lätthet och korta steg.

Har du provat att rida ”slow” skritt? Kommentera gärna!