Jag strävar alltid efter att mina hästar ska få en inbyggd farthållare. Jag vill kunna sätta hästen i en hastighet, och att den sedan håller den hastigheten tills jag säger något annat. Däremot får den gärna ställa frågor och ge förslag!

Många hästar jag möter har dock vant sig vid att ryttaren hela tiden påminner den om att hålla hastigheten. I mina ögon blir det lite som att ha en chef som hela tiden står och hänger över axeln och påminner en om vad man ska göra, samtidigt som man gör det… Lite störigt, eller hur? Dessutom slösar ju ryttaren en massa energi på att antingen driva på eller bromsa ner, istället för att kunna hjälpa hästen på andra sätt.

Jag brukar tänka på de framåtdrivande hjälperna och dess funktion som en sparkcykel. Man sparkar ifrån för att få fart, och åker sen med tills farten sänks, då sparkar man ifrån för att få mer fart igen. Jag tänker att drivningen ska fungera på samma sätt. Man driver på tills man har hastigheten som man vill ha, sen åker man med tills hastigheten ändras/hästen börjar sakta ner. Då driver man på igen!

Drivningen ska man använda när man vill ÖKA någonting, antingen energinivån eller hastigheten. Inte för att bibehålla hastigheten. Bromsen fungerar likadant fast tvärtom, den använder man när man vill sänka energinivån eller sänka hastigheten. Inte för att bibehålla hastigheten.

På detta sättet kan man hjälpa hästen mycket mer och mer effektivt eftersom hästen blir känsligare för hjälperna man ger. Dessutom ger det ju hästen möjlighet att få visa vad den kan, och ger ryttaren möjlighet att njuta! Låt hästen dansa, och låt dig själv dansa med den!