För att göra ridningen enkel, okomplicerad och rolig är det nyttigt att tänka på att ta en sak i taget. Det är lätt att bli förvirrad, både som häst och ryttare, när man använder sig av fem olika hjälper samtidigt, förväntar sig tre olika svar och ger beröm några gånger lite då och då… Om vi själva som ryttare inte riktigt hänger med på vad vi gör och vad vi vill, hur ska då hästen kunna hänga med?

Alla övningar, även riktigt avancerade övningar som piruetter i galopp och piaff, byggs upp av flera små pusselbitar. Ju mer avancerad övningen blir, desto fler blir pusselbitarna och desto högre blir kraven på precision på varje pusselbit. Men, det består fortfarande av pusselbitar som vi lägger en och en!

Genom att lägga en pusselbit i taget håller vi ridningen enkel för både oss själva och hästarna, och vi har alltid någonting att backa tillbaka på när det blir för svårt. Dessutom slipper hästen tvingas välja vilken hjälp den ska lyssna på och vilken den ska ignorera, som i de fall när ryttaren ger två motsägande hjälper samtidigt (t.ex. försök att samla hästen genom att driva och bromsa samtidigt. Hästen lär sig att ignorera en hjälp, eller båda, eftersom den omöjligt kan svara rätt).

Citatet ”en hjälp, ett svar, ett beröm” lärde jag mig från en lärare på Hólar och det har följt mig ända sedan dess. Det är ett tankesätt och ett motto som jag tar till så fort jag känner att jag eller hästen blir osäkra, eller när något känns svårt. Bygg det en del i taget, se till att ge en hjälp i taget och att du får svar på den, sedan kan nästa bit eller nästa hjälp komma. Då blir det mycket enklare, och mycket roligare!