En riktigt häftig sak inom mental träning är vetskapen om att vår hjärna är så mycket bättre på att agera rätt när vi tänker i bilder, än när vi försöker ”ta i” för att lyckas. Det är alltså mer effektivt att visualisera, se bilden av det man vill uppnå och fokusera på den, än det är att med viljekraft försöka ta i och förbättra något på det sättet.

Det som händer när vi tar i istället för att visualisera och tänka rätt är att vi ofta råkar aktivera både de muskler som ska aktiveras, OCH de som gör tvärtemot det vi vill. Vi är dåliga på att isolera rätt muskler helt enkelt.

När vi istället tänker i bilder och ser framför oss vad vi vill göra och hur det ska se ut, tex att se framför sig en ryttare med riktigt bra sits och tänka sig att man är den ryttaren, ger vi vår hjärna mer frihet att skapa den bilden, och chansen är mycket större att vi lyckas!

När vi tänker i bilder och visualiserar vad vi vill ger vi inte bara vår hjärna och kropp en massa signaler, utan även hästen! Hästarna är otroligt känsliga för vår kropp, våra känslor och vår energinivå och kan ofta agera på något vi känner innan vi ens förstått känslan själva.

Så nästa gång ni rider eller tränar häst, se framför er hur er största förebild sitter eller rör sig, och försök hitta samma känsla!