Sitsen, detta livslånga projekt som vi alla kämpar med på ett eller annat sätt!

Sedan jag började utbilda mig inom Vertikal balanserad ridning, VBR, blev det först mycket svårare med sitsen, men sen så himla mycket lättare.

Det som VBR gjort för mig är bland annat att få upp ögonen för klyksitsen, som egentligen är ett smeknamn på den korrekta, klassiska lodräta sitsen.

I mångas ögon är klyksitsen för framåtlutad och ser ”konstig” ut, och kan också kännas konstig att rida i när man inte är van.
Vi är vana vid att se ryttare sitta bakåtlutade i s.k. stolsits med överkroppen något bakåtlutad och skänklarna något framåt, och sitter ofta så själva.
Problemet där är att vi inte kan hjälpa hästen balansera sig på ett riktigt bra sätt, och sitsen leder till spänningar både i oss ryttare och i våra hästar.

Klyksitsens grund är den lodräta sitsen och att man sitter lika mycket på pubisbenet, och de båda sittbenen.
När bäckenet hamnar rakt och i balans kan resten av kroppen hamna i balans, men för att bäckenet ska hamna rakt spelar sadeln väldigt stor roll!
Rider man i en sadel som placerar en fel måste man hålla emot för att kunna sitta kvar rätt, och det ger såklart spänningar i sig.

När bäckenet hamnar rätt kan man lättare fördela vikten ner på sidorna av hästen, för att inte trycka ner hästens rygg.

Här kan man se framför sig en barbiedocka som sätts på en häst, inte mycket tryck på ryggraden där😉

För att komma undan sadelns inverkan är det bra att rida barbacka eller med barbackapad (utan stigbyglar!).

Fördelarna med klyksitsen är många, och när man väl hittat den eller börjat kunna hitta den tillräckligt ofta för att känna de positiva effekterna, är det svårt att tänka sig något annat!
Man aktiverar coremuskulaturen vilket gör att kroppen kan balansera sig på ett väldigt bra sätt.
Man får därmed mycket mer stabilitet i sin sits, kan följa med bättre i hästens rörelser, man blir mer rak över hästen, och kan hjälpa hästen balansera sig mycket bättre.

Vi ska helt enkelt sitta rakt över hästen, hjälpa den genom att sitta stilla i sadeln så att vi inte förstärker fel krafter och fördela vikten över hästens sidor.

Så ”enkelt” är det!