Jag ser mig själv som en ganska lat ryttare. Lat på det sättet att jag inte vill sitta och tjata på hästen, jag vill inte behöva påminna hästen varje steg om att vi ska fortsätta framåt och jag vill inte påminna den med ständig tygelkontakt att den inte ska springa iväg. Det jag strävar efter i min ridning är att jag ska kunna vara passiv så mycket som möjligt, jag vill ju låta hästen dansa!

Om man rider med minimala och väldigt lätta hjälper, påminner och hjälper hästen när det behövs, men i övrigt är passiv i hjälpgivningen, då är det absolut möjligt att orka rida på fjället i 12 timmar! Hästen kommer jobba själv, jag meddelar hästen via lätta hjälper när jag vill ändra någonting och hjälper den när det behövs, i övrigt fokuserar jag på min egen balans och på att vara en lätt vikt för hästen att bära.

Hur självgående och självbärig hästen är beror till stor del på hur mycket ryttaren låter den vara det! Det krävs lite is i magen i början, mycket tålamod och en nypa mod för att våga släppa kontrollen lite grann, men det är så värt det! Och tänk, ur hästens perspektiv, hur skönt det är att bära på en ryttare som kommunicerar när hen vill någonting, och inte hela tiden tjatar på hästen att fortsätta göra det den faktiskt redan gör.

Låt hästen visa vad den kan, låt hästen dansa, och ge dig själv tid att NJUTA och känna hur roligt ni har tillsammans!