Jag har ju tidigare skrivit om hur viktigt det är att kunna ha rörliga armar för att ha en stilla hand (lucka 4). För att kunna vara så stilla, följsam och mjuk med handen som man vill är det en förutsättning att överkroppen kan röra sig och ta upp rörelserna som kommer ifrån hästen, utan att händerna rör sig samtidigt och ”följer med”.

Hur tränar man det här då? En kanonbra, och väldigt simpel, övning som man kan göra nästan var som helst, är Vattenglasen! Man tar helt enkelt ett glas med vatten (eller annan valfri vätska, det är ju ändå lördag) i vardera hand. Det är bra om glasen är någorlunda välfyllda, men ju närmre kanten desto större konsekvenser får misstag i övningen 😀 När man har glasen i händerna böjer man armbågarna och håller glasen framför sig som man håller i tygeln. Sedan börjar man röra sig, rida lätt, skutta, göra squats, och försöker undvika att vattnet i glasen rör sig eller skvätter ut.

Superbra övning för att bli medveten om hur händerna rör sig och hur armarna ska vara för att händerna ska kunna vara stilla. Gör den i stallet eller hemma, med vatten eller något godare i glasen 😉