En riktigt häftig sak inom mental träning är vetskapen om att vår hjärna är så mycket bättre på att agera rätt när vi tänker i bilder, jämfört med när vi försöker ”ta i” för att lyckas.
Det är alltså mer effektivt att visualisera, se bilden av det man vill uppnå och fokusera på den, än det är att med viljekraft försöka ta i och förbättra något på det sättet.

Det som händer när vi tar i istället för att visualisera och tänka rätt är att vi aktiverar både de muskler som ska aktiveras, OCH de som gör tvärtemot det vi vill.
Vi är dåliga på att isolera rätt muskler helt enkelt.
Vi tenderar också att vilja aktivera de större musklerna, som t.ex. de stora ytliga magmusklerna och ryggmusklerna, istället för den djupa core-muskulaturen, vilket kan leda till spänningar.

När vi istället tänker i bilder och ser framför oss vad vi vill göra och hur det ska se ut, tex att se framför sig en ryttare med riktigt bra sits och tänka sig att man är den ryttaren, ger vi vår hjärna mer frihet att skapa den bilden, och chansen är mycket större att vi lyckas!
Vi visar helt enkelt hjärnan vad det är vi vill uppnå, och låter kroppen göra jobbet själv.

När vi tänker i bilder och visualiserar vad vi vill ger vi inte bara vår hjärna och kropp en massa signaler, utan även hästen!
Hästarna är ju otroligt känsliga för vår kropp, våra känslor och vår energinivå och kan ofta agera på något vi känner innan vi ens förstått känslan själva.

Att aktivt visualisera gör också att vi minskar det omedvetna visualiserandet våra hjärnor gärna håller på med.

Ni vet när man ska rida förbi den där brevlådan hästen alltid brukar hoppa till vid, och redan 50 m innan man är framme ser framför sig hur hästen hoppar till, och kanske till och med ser framför sig hur man tappar kontrollen och ramlar av?

Våra hjärnor visualiserar väldigt ofta, så att kunna kontrollera vad vi ser framför oss är väldigt värdefullt.

Att kunna vända scenariot ovanför till att 50 m innan istället se framför sig hur hästen går lugnt och självsäkert förbi den läskiga brevlådan, och förmedla den känslan till hästen!

Använder du visualisering, eller att försöka efterlikna dina förebilder, när du rider?