Hästar är väldigt dåliga på att generalisera. Detta beror delvis på att deras högra och vänstra hjärnhalva inte har lika starka sammankopplingar som vi människor har, det är detta som gör att hästen kan bli rädd för ”det läskiga hörnet” eller något nytt på ridbanan bara för att man bytt varv. Det är inte självklart för hästen att hörnet som man gått förbi flera gånger i höger varv inte är farligt när man bytt över till vänster varv helt enkelt.

Av samma princip är det också viktigt att man lär in en ny övning lika noggrant och tålmodigt i det andra varvet man gör den i som man gjorde i det första varvet. För hästen kan det mycket väl kännas som en helt ny övning som den inte vet hur den ska göra, även om de flesta hästarna brukar kunna känna igen sig och förstå lite snabbare i andra varvet.

Jag märker dock oftast missförstånd och problem i kommunikationen när det gäller saker som lastning, problem i ridningen som funkar på vissa ställen men inte andra, och andra problem i hanteringen. Eftersom hästar generaliserar så dåligt, så betyder det att vi måste lära in saker på nytt när vi kommer till en ny plats, i alla fall de första tre platserna. Efter man lärt in samma sak på tre olika platser brukar de flesta hästar kunna generalisera bättre och anta att det gäller på de flesta platserna. Till exempel kan det vara svårt för en ryttare att förstå varför hästen kunnat acceptera att vara mjuk i handen så fint när man rider hemma, men sen glömmer det helt när man rider någon annanstans. Förutom faktorer som stress så spelar just bristen på generaliseringsförmåga ofta in och försvårar för hästen.

Detta gäller också saker som lastning, att det funkar bra att lasta hästen hemma innebär inte att det automatiskt kommer gå bra att lasta hästen på annan plats om man har haft problem. Samma sak om man byter transport. För hästen blir det då en helt ny situation, och man kan behöva lära in momentet igen.

När hästen blir mer och mer van vid att det är samma regler och tankesätt som gäller på de flesta platserna den befinner sig på, kommer den också efterhand bli bättre på att generalisera och anpassa sig. Ha tålamod, ge det tid men utmana hästen!