Många av mina elever ser det som en självklarhet att ett ridpass är 45-60 min, ibland mer. Om man lägger upp ett ridpass kring det klassiska systemet från ridskolan med 15 min framskrittning, 20-30 min aktivt arbete och 15 min avskrittning så blir det ju absolut så långa pass, och det är det de flesta tänker på som ett riktigt ridpass.

För mig som har många hästar och i perioder har jobbat och haft 10-15 hästar i träning ser det absolut inte ut så. Då och då rider man längre pass, ofta i form av uteritt eller mer traditionella pass på banan med längre fram- och avskrittning. Men oftast blir det kortare pass, som är intensiva, på olika sätt.

Ett intensivt men kort pass kan t.ex. vara galoppintervaller där man rider korta, explosiva sträckor i hög hastighet. En annan, mer vanlig, form av kort men intensivt pass är att träna teknik och övningar, eller fokusera på ett specifikt problem eller en svaghet som man då fokuserar på hela passet. Ett sånt pass kan vara allt ifrån 10 min till 30 min.

Häromveckan red jag pass på 10-15 min på några av mina hästar. Under passet fokuserade jag på skritten, att kunna reglera hastigheten, energinivån och steglängden. Jag fokuserade på rakriktningen, och tränade övergångar skritt-tölt-skritt. Eftersom det inte var särskilt fysiskt ansträngande med höga hastigheter och hög belastning hade jag en kort fram- och avskrittning delvis utan ryttare, och en hel del aktiv skritt. Trots att passen var så korta kände jag ändå att jag fick igenom mycket, och hästarna var nöjda och glada att få sträcka ut efteråt. Jag rider också ofta pass med fokus på kort skritt och bärighet, och då orkar hästarna helt enkelt inte särskilt länge så då räcker det definitivt med 10-20 min!

Som ryttare känner jag också ofta att det kan vara svårt att hålla fullt fokus under 45-60 min, och jag gillar att tänka kvalitet framför kvantitet i hästträningen.

Såklart är det roligt ibland att rida längre pass, och nödvändigt ibland att låta saker ta tid. Men var inte rädd för att rida korta pass! Har du fått igenom det du ville idag, avsluta passet och beröm hästen 😀