Bokstavsövergångar är en av mina favoritövningar för att finslipa hästens svar på hjälperna, ryttarens tajming och för att förbättra kommunikationen generellt!

Det är en evighetsövning som man kan göra hur länge som helst, och variera i all oändlighet.
Därför kan man också göra den väldigt enkel och lätt, eller nästan hur svår som helst och en riktig utmaning.

Principen är att man vid bokstäverna på ridbanan ska göra en övergång.
Sedan varierar man övningen genom att variera vilken typ av övergång man gör och var man gör den.

Som grund brukar jag börja att göra halter varje gång man rider förbi A, B, C och E, dvs i mitten av varje kortsida och långsida. Har man inte bokstäver på sin ridbana kan man sätta upp andra markeringar t.ex. en kon eller sten.
För att försvåra övningen lägger jag in halter vid de fyra andra bokstäverna också, dvs innan och efter varje hörn. Detta blir åtta halter per varv!

Övergångarna kan vara halter, avsaktningar till skritt och upp i tölt/trav/galopp igen eller övergångar från galopp till tölt/trav/skritt/halt.
Prova dig fram! Och våga utmana dig själv och din häst.

Tänk på att när du ökar hastigheten, är det bra att minska frekvensen.
Om du ökar hastigheten från skritt till tölt, är det alltså smart att minska antalet övergångar du gör per varv. Kanske räcker det att bara göra två övergångar per varv, eller så gör du först fyra övergångar per varv och minskar antalet när du känner en bra effekt på hästen.

Det viktiga i övergångarna är att det alltid är sitsen som börjar övergången, och att det sker med mjuka hjälper.
Tänk på att alltid göra så lite som möjligt, men så mycket som krävs.
Börja alltid litet och med den hjälpen som du vill att hästen ska reagera på, men våga förtydliga om hästen inte reagerar som du vill.

Målet med övningen är att förbättra kommunikationen, och gör man den på rätt sätt får man en häst som är väldigt uppmärksam på ryttarens hjälper och svarar lätt för både bromsande hjälper och framåtdrivande hjälper.

En fantastisk övning som är bra för nästan alla ryttare och hästar!