Det vanligaste problemet som många upplever är brist på balans och bärighet. Man tycker att hästen känns framtung eller går på bogarna eller att den har problem med takten i de olika gångarterna osv. De flesta problem som vi har med våra hästar kan på ett eller annat sätt ledas tillbaka till brist på bärighet och balans.

En av de stora faktorerna i hur bra hästens bärighet fungerar är bakbromsen. Den är hästens förmåga att kunna bromsa upp sig själv (plus ev. ryttare) genom att använda bakdelen, och är enkelt förklarat det som förhindrar att hästen helt sonika ramlar framåt.

När hästen har aktiverat bakbromsen ordentligt och är stark i den kommer den också bära sig bättre, eftersom den använder hela kraftpaketet bakdelen för att bära sig. Då får den också möjlighet att använda sin framdelspush, och kan använda framdelen för att trycka upp bogar och manke vilket gör att den bär oss bättre!

Hur tränar man bakbromsen då? Här handlar det om att dra ner hastigheten. Ju lägre hastighet, desto kortare påskjutsfas och längre bromsfas. En av mina favoritövningar där är att rida riktigt långsam skritt. När du tänker att det går långsamt, tar du ner hastigheten ännu lite till!

Hästen ska bära sig själv och hålla hastigheten själv utan att ryttaren håller den kvar med tyglarna. Här får ryttarens obalans väldigt stort utslag, så fokusera på din egen sits när hästen vinglar! Gör du övningen rätt kommer du känna när hästen börjar bära sig själv och pushar uppåt med framdelen. som kontrast till det kommer du lära dig känna när hästen tappar ryggen, sjunker ner vid manken och tappar bärigheten.

Skrittövningen är något jag återkommer till i varje ridpass med mina hästar, och det är en av de viktigaste övningarna för flera av dem. Vill man få extra bra effekt kan man göra övningen i nedförsbacke, då förlänger man bromsfasen ännu mer och stärker hästen ännu mer. När det sedan känns balanserat och någorlunda lätt i skritt, tar man med sig övningen upp i de andra gångarterna. Så långsamt som möjligt, med bibehållen energi och korta steg.

Bakbromsen är nyckeln till bärighet och balans, så ut och träna på långsam skritt och leta efter bärigheten!