De flesta delarna av vårt samhälle premierar hårt arbete.
Man ska jobba hårt i skolan för att få bra betyg, vara en duktig anställd för att få mer lön, och att vara stressad och säga ”det är mycket nu” är prestigefyllt.

Men om det alltid fungerade att jobba hårdare för att få bättre resultat, skulle barn aldrig få lov, och vuxna aldrig få semester.

Personer som tränar för att bli starkare skulle aldrig ta vilodagar, och vi skulle inte prestera bättre efter en god natts sömn.

Hästar är otroligt bra lärare när det gäller att visa oss att hårdare arbete inte alltid ger bättre resultat.
Svaret på många problem man har i hästträningen är sällan att göra mer, och betydligt oftare att göra mindre!

Om det är svårt att göra en övning, till exempel en öppna, beror det ofta på att ryttaren försöker ge alla hjälper samtidigt, istället för att lägga en pusselbit i taget, och då blir det komplicerat!
Fokuserar man på en sak i taget blir det lättare att hänga med, både för ryttare och häst.

Samma sak gäller om man t.ex. ska träna töltövergångar.
Det blir komplicerat om du tänker att du ska få en bra töltövergång, få hästen att svara på alla hjälper exakt rätt, hålla dig på volten, sitta rätt, och sen tänker bara du kämpar lite hårdare kommer det säkert kännas lättare!

Istället för att fokusera på en hjälp, ett moment, i taget, be om några steg i taget, och strunta i exakt var på banan hästen befinner sig när du gör övergången (det är ju ändå inte relevant).

Och ska du till exempel göra övningen att göra volten mindre och större, och alltså flytta hästen lite inåt och sen utåt igen, gäller regeln ”less is more”.
Du kan få lika bra, eller bättre resultat, av att nöja dig med att hästen gör en ansats att flytta sig inåt på RÄTT sätt, jämfört med att bestämma att fem steg inåt är ett måste.

Ofta är den bästa lösningen på problem i ridningen faktiskt att förenkla, backa några steg, ta en sak i taget och våga slappna av och känna vad som händer.

Fastnar du också gärna i att vilja kämpa mer och hårdare när det går lite dåligt?