Om jag skulle sammanfatta mina kommentarer under de flesta av mina ridlektioner med en fras skulle det nog vara ”uppåt och framåt”.
Det är det jag vill att hela ridningen ska kretsa kring och det är ofta det jag fokuserar på.

Uppåt och framåt gäller de flesta delarna i ridningen.
Vi vill ju att hästen ska bära oss ryttare på ett så bra sätt som möjligt, och att den ska komma upp med manken och bogarna och använda framdelen till att pusha uppåt.

På så sätt kan den aktivera kroppen på rätt sätt och kan bära oss lättare, samtidigt som den blir mer balanserad.
Det är detta som vi kallar samling!

Om vi vill att hästen ska höja framdelen och höja ryggen, är det inte då rimligt att vi med vår sits tänker uppåt istället för neråt?

Att göra en halvhalt genom att ”sitta till” och trycka neråt är för mig helt ologiskt, när vi vill att hästen ska komma uppåt under oss.

Att istället tänka uppåt med sitsen, sätta lite spänning/tonus i innerlåren och ”suga upp” hästen under oss, fungerar bättre och visar hästen vilken reaktion vi vill ha!
Dessutom kan vi då stabilisera hästens rygg, minska alla roterande rörelser, och bli en lättare vikt att bära när vi fördelar vikten på hästens sidor, istället för rakt ner på ryggraden.

Att tänka uppåt och framåt med sitsen som helhet är otroligt bra, och ett sätt att hjälpa sig själv hitta rätt lodrät sits är att fundera över sina händer.

Handen ska vara buren och tygeln verka uppåt och framåt.
På så sätt får man bäst effekt, en mjuk och följsam kontakt och händerna hjälper en att hamna rätt med sitsen.
Tänk armbågarna precis framför kroppen, böjda armbågar och avspända handleder.

Vi vill få hästen att komma upp under oss och bära oss med stolthet och lätthet, så tänk uppåt och framåt och gör det lättare för hästen!