Mellan varje häst och dess människa finns ett kontrakt som båda parter ”skrivit på” och gått med på. Helt omedvetet. I kontraktet kan alla möjliga saker stå, både bra och mindre bra överenskommelser, och ofta med en hel del villkor också. När man läser det finstilta dyker det ofta upp saker som egentligen inte fungerar så himla bra varken för häst eller ryttare, men som ändå följs till punkt och pricka.

Vanliga saker jag ser stå i såna kontrakt är att hästen inte kan trava om ryttaren tar i tyglarna, att ryttaren inte kan använda ytterskänkeln för då springer hästen iväg, att hästen alltid kommer flyta ut ur volterna med höger bog eller att ryttaren alltid kommer driva på hästen i varje steg.

Mitt jobb som instruktör är delvis att kolla igenom de här kontrakten och ifrågasätta dem. Är det verkligen en bra deal? Går båda parter vinnande ur uppgörelsen? Eller är det en kompromiss som inte gynnar någon?

Eftersom dessa överenskommelserna sällan är något som ryttaren är medveten om så är det alltid intressant när man som instruktör kommenterar dem, och föreslår ett annat sätt. Dessutom så sker det ofta en väldigt snabb utveckling när man går in och ändrar i kontraktet, eftersom många överenskommelser är så grundläggande för hur hela kommunikationen i ekipaget fungerar!

Att råka låta hästen sätta upp en massa villkor och en massa finstilt text i kontraktet är något som alla ryttare och hästmänniskor lätt hamnar i. Man är inte medveten om att det sker, helt enkelt. Att uppmärksamma och ifrågasätta såna här överenskommelser är svårt att göra själv, men det går! Bara att tänka i dessa termerna och fundera över hur kommunikationen med hästen fungerar gör ofta mycket.

Så, vad har du och din häst för villkor och överenskommelser i ert kontrakt?