Det är oundvikligt att hästen någon gång kommer bli rädd för någonting. De är flyktdjur, vilket innebär att deras sätt att överleva är att bli rädda och fly när något okänt dyker upp. På grund av detta är de dock lite sämre anpassade för ett modernt liv, där många förväntar sig att man ska kunna ta med hästen överallt och den ska alltid gå fram och inte vara rädd för någonting.

Men, det går ju att träna hästen! Och en bra träning gör att hästen lär sig hur den ska bete sig när den blir rädd. En hästs naturliga reaktion på något okänt är ju att fly. Kan den inte fly, är det fäkta som gäller. Kan den inte det heller, ser man ofta att de ”fryser till is” och står helt stilla, uppgivna.

En respons som passar oss och passar ett modernt hästliv betydligt bättre är att stanna upp, tänka efter och kolla av med människan eller själv undersöka det läskiga. Och detta vill vi alltså lära hästen!

Det krävs en hel del självkontroll för hästen för att den, i en situation där den verkligen är rädd, ska komma ihåg att stanna upp och tänka efter. Därför är det så nyttigt med miljöträning! Dvs att introducera främmande och skrämmande saker för hästen i en takt som både människa och häst kan hantera. Man vill aldrig komma upp för högt i stressnivå så att hästen får panik och blir livrädd, för där kan den inte lära sig någonting. En panikslagen häst som överlever att gå förbi något läskigt, kommer bara vara tacksam för att den överlevde, men absolut inte vilja göra det igen! Tankesättet är likadant som för människor med ångest eller fobier.

Förutom att hästen genom miljöträning lär sig hur man ska bete sig när man blir rädd så lär sig människan också hur hen ska bete sig när hästen blir rädd. Och det spelar väldigt stor roll! Människans beteende har stor inverkan på hur hästen reagerar, och hästen kan inte förstå om rädslan eller osäkerheten vi visar beror på att plastpåsen vi viftar med är farlig, eller om vi är rädda för hästens reaktion.

Att lära hästen hur man beter sig när man blir rädd är alltså något av det mest värdefulla vi kan lära den!