Jag märker ofta en brist på självförtroende hos mina elever, och en stor rädsla för att göra fel. Detta är också något jag själv upplever med jämna mellanrum, men har jobbat aktivt med senaste åren.

Problemet som blir när man tränar häst och har dåligt självförtroende, inte är säker på att det man gör är rätt och då blir rädd för att man gör fel, är att hästen så tydligt känner av det. Med det menar jag inte att hästen känner av det och då utnyttjar det för att ”ta över” som man kanske pratat om förr. Det jag menar är istället att eftersom ryttaren är osäker på det den gör, så tar den heller inte igenom sina hjälper. Är man inte säker på att man ber om rätt sak, är det svårt att våga ta igenom det ordentligt, eller hur?

Med en ryttare som inte är konsekvent blir hästen osäker. Den märker ju bara att ryttaren lite halvt ber om en sak, inte berömmer när den får rätt svar utan kanske håller kvar för länge, upprepar hjälpen, eller ger efter innan hästen hunnit svara. Det är ett effektivt sätt att lära hästen att den inte ska lyssna på ryttarens hjälper. Du menar ju inte det du säger 😉

Oavsett om man är helt säker på att det man gör är rätt eller inte, så finns det egentligen bara ett sätt att få reda på om det är rätt. Att prova! Detta gäller framför allt om man ofta rider självständigt. När du provar, och gör det ordentligt och vågar ta igenom ett bra svar från hästen, så märker du ganska snabbt om den övningen eller den träningen tar dig och hästen åt rätt håll. Känns hästen och känslan bättre? Kanon! Du gjorde antagligen rätt. Känns det sämre, eller blev det ingen skillnad alls? Då var det du gjorde antagligen inte helt rätt för denna situationen, då provar du bara nästa grej!

Det är alltid bättre att prova, våga tro på att man gör rätt och gör sitt bästa, och ta igenom det man gör! Gör du ingenting, är du i princip garanterad att inte få någon förbättring 😉