Att rida en häst som är utbildad och som kan är ofta otroligt utvecklande för ryttaren. Hästen kan ”gissa sig till” vad ryttaren vill vilket gör att ryttaren kan ha en större felmarginal på sina hjälper, och ändå få rätt resultat.

På en ung eller outbildad häst behöver ryttaren vara mycket mer precis. Hästen vet ju ofta inte riktigt vad ryttaren ber om, eftersom den inte gjort övningen eller fått den hjälpen så många gånger förut. Därför kan den inte heller gissa sig till det rätta svaret lika lätt som en mer utbildad häst kan.

En bra läromästare anpassar sig mycket efter ryttaren, den kan vara lugn och tålmodig och gissa sig till vad en nybörjares halvdana hjälper betyder, samtidigt som den kan kräva mer precision av en mer erfaren ryttare.

Oavsett om man har ridit många år eller precis börjat är en läromästare guld värd, den får en att finslipa sina hjälper och visar tydligt när det blir rätt. Dessutom får ryttaren träna på att känna rätt känsla, till exempel för takten i gångarterna eller för tajmingen i en övergång eller i en övning. Det är också oftast väldigt roligt att rida en häst som kan mycket, som kan ta en i handen och visa en hur det ska kännas och hur ridning kan vara!

Jag är väldigt stolt över mina hästar som används i lyxridskolan, just pga deras möjlighet att kunna vara tävlingshästar till mig, men också vara läromästare till andra!