Allt hästen gör, gör den för att det, enligt den, är det bästa att göra i situationen den är i.

Detta betyder att den kommer reagera som en häst, varken mer eller mindre. Om vi då kan förstå hur hästar generellt reagerar och beter sig, kan vi också bli bättre på att förutse hästens beteende, och också förbereda den för situationer den kommer finna sig i!

Hästen är ju till skillnad från oss ett flyktdjur, som behöver tänka pessimistiskt och vara skeptiska till allt nytt för att överleva. Om hästen första gången den ser ett lejon går fram i tron att den hittat en ny kompis, kommer den inte överleva särskilt länge… Av samma anledning flyr den hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Hästar är ju egentligen både väldigt arbetsvilliga, och samtidigt väldigt lata. De vill helt enkelt göra det som sparar energi, för att alltid ha energi kvar ifall att ett rovdjur dyker upp som de måste fly ifrån för att överleva.

Deras vilja att spara energi kan vi använda i träningen! Vi kan berömma hästen genom att sakta ner, ge en paus eller att helt enkelt sitta av hästen och kanske avsluta passet när den gjort något riktigt bra. Det hästen gjort innan avsaktningen eller avsittningen kommer den vilja upprepa, det är ju uppenbarligen något som fungerar!